Här går Whiskeyn på export Ubåten U 194 som under senare år dykt upp i både Helsingborg och Landskrona är snart ett minne blott. Den finska whiskeyn går nu på export till Thailand.

HELSINGBORG. Den ryska ubåten U 194 som under flera år låg vid Helsingörskajen i Helsingborg, samlar nu kraft utanför Råå innan den 100 dagar långa seglatsen till Thailand som enligt planerna ska påbörjas under fredagsförmiddagen. Bogserbåten Alice af Råå håller ubåten på plats och hennes förra ägare, finländaren Timo Wallin, är på Råå för att ta ett sista farväl av ubåten av samma så kallad Whiskey-klass, som den världsberömda U 137 som gick på grund i Karlskrona 1981. U 194 är den sista kvarvarande ubåten i klassen. Under 1950-talet byggdes närmare 250 exemplar av denna typ. - Ubåten är, efter en dryg månad på varv i Polen, i det närmaste i nyskick, säger en stolt Timo Wallin. Ubåten köptes av en thailändsk affärsman, mr Jesada, i höstas. Köpeskillingen är hemlig, men enligt Timo Wallin fick han lång ifrån de 250 000 euro som han begärde från början. Mr Jesada tänker placera U 194 i vattnet utanför sitt privat tekniska museum som ligger norr om Thailands huvudstad, Bangkok.

Det första etappmålet på resan till Bangkok blir Kanarieöarna. Att gå genom Suezkanalen blev för dyrt. Enligt uppgift skulle det kosta 300 000 euro i avgifter. Därför går resrutten till Asien runt Godahoppsudden. Ubåten ska bogseras till Thailand av en gammal valfångare som modifierats med bogserkrok och allt annat som behövs för uppdraget. Ägare till detta fartyg är affärsmannen Otto Kreuger. Han representerar en familj som i dag har ägarintresse i en rad bolag världen över. Hans farfar var den förmögne Torsten Kreuger, bror till tändstickskungen Ivar. - Detta var den bästa lösningen och billigaste lösningen då Otto Kreuger ändå skulle köra sin valfångare till Thailand, berättar Timo Wallin.

Egentligen skulle man redan varit på väg, men problem med bunkringen i Köpenhamn ställde till det. - Vi siktar på att komma i väg någon gång vid nio, tio tiden på fredag förmiddag, säger Timo Wallin innan han åker ut till grabbarna på bogserbåten Alice med lite proviant.

Bildmaterial I väntan på Kreuger. Bogserbåten Alice af Råå håller ubåten på plats öster om Ven tills det är dags för avfärd. Förhoppningsvis ska färden mot Thailand påbörjas under fredagförmiddagen. GÖRAN STENBERG

I väntan på Kreuger. Bogserbåten Alice af Råå håller ubåten på plats öster om Ven tills det är dags för avfärd. Förhoppningsvis ska färden mot Thailand påbörjas under fredagförmiddagen. GÖRAN STENBERG

I väntan på Kreuger. Bogserbåten Alice af Råå håller ubåten på plats öster om Ven tills det är dags för avfärd. Förhoppningsvis ska färden mot Thailand påbörjas under fredagförmiddagen. GÖRAN STENBERG

Göran Stenberg  2007-01-26

goran.stenberg@hd.se 042-489 90 89

_________________________________

Forts: 2007-02-05

Whisky gick till botten
Det blev en kort och blöt resa för u-båten U 194, som för tio dagar sedan lämnade Råå med siktet inställt på Thailand. Båten, av Whisky-klass, har under flera år legat vid Helsingörkajen i Helsingborg.

HELSINGBORG. Den ryska u-båten 194, av samma typ som världsberömda U 137 som gick på grund i Karlskrona skärgård 1981, lämnade Helsingborg den 25 januari för att bogseras till Thailand av en gammal valfångare som utrustats med bogserkrok. Men ekipaget kom inte längre än till Jysk Rev i Västhavet, cirka fem mil utanför Thyborön, där U 194 tog in vatten och helt sonika sjönk. Ett ofrivilligt dopp.
— Helt otroligt! Är det verkligen sant? Den kommer ju direkt från en dryg månads restaurering på polskt varv, utropar förre ägaren Timo Wallin från Finland när tidningen når honom på telefon.

U 194 har under flera år legat vid Helsingörkajen i Helsingborg och har även gästspelat i Landskrona.
Thailändaren mr Jesada har köpt u-båten för att placera den utanför sitt privata teknikmuseum strax norr om huvudstaden Bangkok. Och affärsmannen Otto Kreuger, sonson till förmögne Torsten Kreuger, som i sin tur var bror till tändstickskungen Ivar Kreuger, är ägare till valfartyget som ska göra grovjobbet.
— Det var den bästa och billigaste lösningen, eftersom Otto Kreuger ändå skulle köra sin valfångare till Thailand, säger Timo Wallin.
Men då hade man inte räknat med missödet utanför Thyborön, där U 194 plötsligt började ta in vatten. Den 75 meter långa båten av Whisky-klass är helt tömd på olja och utgör alltså ingen fara för miljön i området.

Det blir bara ett kort stopp i fiskevattnet, eftersom ägaren meddelar att han omgående tänker få upp sin museala båt till ytan igen för att fortsätta den långa färden mot Thailand. Från början var äventyret, via Kanarieöarna och runt Godahoppsudden, tänkt att ta 100 dagar.
Varför u-båten tog in vatten och sjönk är oklart.

Per Ohlsson

per.ohlsson@hd.se
042-489 90 28

                            _________________________________________________________

Forts: 2007-02-07

 

Whisky vållar problem i Danmark
Den ryska u-båten 194 som ligger på havets botten på Jysk Rev utanför den danska västkusten har skapat problem för Farvandsväsendet, motsvarigheten till den svenska sjöfartsinspektionen.

DANMARK. U-båten, som lämnade Råå hamn fredagen den 2 februari, ligger på 28 meters djup. Med tanke på u-båtens storlek — 11 meter hög och drygt sex meter bred — utgör den en fara för de stora lastfartygen som frekvent passerar i området.
— Problemet är att den har flyttat på sig cirka sex sjömil (10 kilometer reds. anm.) sedan den sjönk. Just nu vet vi faktiskt inte exakt var den ligger, säger Michael Skov på Farvandsväsendet.

Den kraftiga blåsten i havet har hittills gjort det omöjligt att positionera u-båten. Först under fredagen räknar Michael Skov att man kan placera ut bojar för att märka ut var hon ligger.

Den 75 meter långa båten — av Whisky-modell — är att liknas vid ett tomt plåtskal och är inget hot mot miljön. Men...
— ...den kan innebära en olycka och det vill vi till varje pris undvika. Vi har gått ut med en varning till de fartyg som passerar i havet. Men vi måste snart ha en lösning på det här, u-båten måste bort, säger Michael Skov.

Enligt Farvandsväsendet har ägaren för avsikt att själv låta bärga u-båten.
—Annars gör vi det för hans räkning.
U 194 har de senaste åren legat vid Helsingörkajen i Helsingborg. När den sjönk var den på väg till sin nye ägare i Thailand.

Torbjörn Dencker

torbjorn.dencker@hd.se
042-489 92 10